ПАРАДА

Категорија: Играни
Фаза: Завршени
Година: 2011

Режисер:  Срѓан Драгоевиќ

СИНОПСИС:

Хомофобичен, средновечен поранешен српски ганстер се жртвува себеси за слободата на хомосексуалната заедница во својата земја. ПАРАДА на еден трагикомичен начин ја прикажува постојаната битка помеѓу два света во современотот повоено српско општество, традиционалното, напнато и угнетувачко хомофобично мнозинство наспроти либералното, модерно и со широки погледи малцинство.

НАГРАДИ:

 • Награда од публика – Меѓународен филмски фестивал, Фрибург, Швајцарија, 2012
 • Награда за најдобра машка улога – Филмски фестивал, Ниш, Србија, 2012
 • Гран при за најдобра монтажа и најдобра актерка – Филмски фестивал СОФЕСТ, Сопот, Србија, 2012
 • Најдобро оригинално сценарио – Фестивал на филмско сценарио, Врњачка Бања, Србија, 2012
 • Награда од публика – Синемед – Фестивал на медитерански филм, Монпелие, Франција,2012
 • Гран при за најдобар филм – МедФилм – фестивал на медитерански филм, Рим, Италија, 2012
 • „Златен делфин“ за најдобар филм – Меѓународен филмски фестивал ФЕСТРОИА, Сетубал, Португалија, 2012
 • Награда од публика – Меѓународен филмски фестивал ФЕСТРОИА, Сетубал, Португалија, 2012
 • Награда „Златна арена“ за најдобро сценарио и најдобра актерка – Филмски фестивал во Пула, Хрватска, 2012
 • Награда од публика – Da Sodoma a Hollywood ЛГБТ Филмски фестивал, Торино, Италија, 2012
 • Награда од публика – Меѓународен филмски фестивал Синема Сити, Србија, 2012
 • Најдобар интернационален филм – Филмски фестивал Галвеј Филм Флед, Ирска, 2012
 • FIPRESCI награда за најдобар долгометражен филм во 2011, Србија, 2012
 • FIPRESCI награда за најдобра машка улога, Србија, 2012
 • Награда од публика во програмата Панорама – Берлински Филмски Фестивал, 2012
 • Посебно признание од екуменското жири – Берлински Филмски Фестивал, 2012
 • Награда Victory Column од читателското жири на “Siegessäule” – Берлински Филмски Фестивал, 2012

ФЕСТИВАЛИ:

 • Меѓународен филмски фестивал Нанси-Лорен, Франција, 2013
 • Меѓународен филмски фестивал КИНО ПАСАВАРИС, Вилнус, Литванија, 2012
 • Скопско лето, Македонија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Трансилванија, Романија, 2012
 • Филмски фестивал, Сиднеј, Австралија, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал во Ерусалим, Израел, 2012
 • Меѓународeн ЛГБТ филмски фестивал, Израел, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал, Одеса, Украина, 2012
 • Фестивал на европски филм, Палиќ, Србија, 2012
 • Европски филмски награди, Малта, 2012
 • Филмски фестивал ПиФан, Јужна Кореја, 2012
 • Меѓународен филмски фестивал Two Riversides, Полска, 2012