ВРБА

Режија:  Милчо Манчевски
Продуцент:  Милчо Манчевски, Јане Ќортошев
Сценарио:  Милчо Манчевски
Директор на фотографија:  Тамас Добос
Музика:  Атила Паскај
Главни улоги:  Наталија Теодосиева, Сара Климоска, Никола Ристески, Ненад Нацев, Камка Тоциновски

СИНОПСИС:

Три испреплетени приказни за љубов и доверба – едната средновековна, другите современи – се огледуваат и се во контраст една со друга. Иако ги раздвојуваат векови, ликовите во „Врба” имаат слични грижи, радости и соништа.

ФЕСТИВАЛИ:

 •  Римски Филмски Фестивал – светска премиера 19.10.2019
 • Златен коњ– азиска премиера во Тапеи, Тајван 13.11.2019
 • Црни ноќи – проекција во Талин, Естонија 27.11.2019
 • ФЕСТ, Белград – главна натпреварувачка програма – 28.02.2020 – 02.03.2020
 • Фантаспорто, Порто – недела на режисери, проекција – 06.03.2020 – Недела на режисери награда (Награда Manoel De Oliveira)
 • Синеквест, Калифорнија – американска премиера – 03-15.03.2020 – Награда за драма – Најдобар раскажувачки долгометражен филм
 • Istanbul international film festival, Турција, 2020
 • Beijing film festival, Кина, 2020
 • Moscow International Film Festival, Русија, 2020
 • Wellington Independent Film Festival, Нов Зеланд, 2020 – Награда за најдобар долгометражен филм
 • Transilvania Film Festival, Романија, 2020
 • Sarajevo Film Festival, Босна и Херцеговина, 2020
 • Leskovac International Film Festival, Србија, 2020
 • Sofia International Film Festival, Бугарија, 2020
 • Tirana International Film Festival, Албанија, 2020
 • Raindance Film Festival, Лондон, Велика Британија, 2020 – Награда за најдобар режисер
 • Macedonian Film Festival, Торонто, Канада, 2020
 • Mostra De Valencia, Шпанија, 2020 – Silver Palm награда
 • Cineast, Луксембург, 2020
 • Minsk International Film Festival Listapad, Белорусија, 2020
 • European Film Academy Feature Film Selection For The 33rd European Film Awards 2020
 • Finalist For European Film Commissions Network Location Award
 • North Macedonian Official Oscars Entry For Best International Feature Film
 • In Selection For The Hollywood Foreign Press Association Golden Globe Award For
  Best Motion Picture ‐ Foreign Language
 • In Selection For The Satellite Awards Hosted By The International Press Academy

ПРОДУКЦИСКИ КУЌИ:

Банана филм
Адреса: ул.Бриселска, бр.17
1000 Скопје, Република Македонија
Е-маил: assistant@manchevski.com; kortoshev@gmail.com
Web: www.manchevski.com

КО-ПРОДУКЦИСКИ КОМПАНИИ:

Pioneer pictures (Унгарија)
Адреса: Molnar Utca 53, 1056 Будимпешта, Унгарија
Е-маил: features@pioneer.hu
Web: https://pioneer.hu/

Saga film
Адреса: Rue de la Natation 22, 1050 Иксел, Белгија
Е-маил: contact@sagafilm.be
Web: http://sagafilm.be/en/

Tirana film institute
Адреса: Njesia Bashkiake Nr.5, Pall. 1 Maj, Shk.18/54, 1022 Тирана, Албанија | P.O. Box 8361
Е-маил: gondomi@yahoo.com
Web: http://www.tiranafilmfest.com/