ФИНАНСИРАНИ ФИЛМСКИ ПРОЕКТИ

ПРОЕКТИ

Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16 и 11/18) и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19 , Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 24.08.2023 година ја донесе следната:

ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2023 година во прв рок на одлучување

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Мајка-Можната приказна за мајка Тереза Сестри и брат Митевски Теона Стругар Митевска Гоце Смилевски, Теона С. Митевска, Елма Татрагиќ 37,000,000
Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Додекамерон Фокус Покус Филмс ДОО Минос Папас Минос Папас, Николас Курумцис 3,000,000
2 Хатиџе и Шабан Лист Продукција ДООЕЛ Висар Морина Висар Морина 3,000,000
3 На се ќе дојде крај Веда Филм Продакшнс ДООЕЛ Рајко Грлиќ Анте Томиќ, Рајко Грлиќ 2,400,000
4 Капка Вода – Waterdrop ДТУП Мануфактура Продукција Роберт Будина Роберт Будина, Ајола Даја, Дорунтина Баша 2,400,000
5 Отецот наш Дрим фектори ДООЕЛ Горан Станковиќ Горан Станковиќ, Огнен Свиличиќ, Маја Пелевиќ, Дејан Пркиќ 2,800,000
6 Изгубениот син Кавал филм ДООЕЛ Дарко Штанте Дарко Штанте 3,000,000
7 Бело се пере на 90 степени Црна мачка ДООЕЛ Марко Набершник Марко Небершник, Броња Жакељ 3,400,000
8 Напуштањето на Еден Тајм Лапс ДООЕЛ Генц Пермети Генц Пермети 2,800,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Неколку споменици повеќе, неколку луѓе помалку Смалл Мовес ДООЕЛ Анета Лешниковска Анета Лешниковска 3,000,000
2 Вера  и јас Здружение Кадар-Скопје Марија Џиџева Марија Џиџева 2,000,000
Долгометражни документарни филмови со македонски малцински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Нептуновата бура Сузи Кју Продукција Катарина Станковиќ Катарина Станковиќ 900,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Може да се случи секому Лист Продукција ДООЕЛ Лидија Мојсовска Лидија Мојсовска, Јаков Поповски 3,000,000
2 Балканска рута Стримон Филм ДООЕЛ Златко Калеников Златко Калеников 3,000,000
3 Преку рамката Лумиере Филмс Ибрахим Деари Ибрахим Деари 2,300,000
4 Задоцнети шрапнели Реал Филм Продакшн ДООЕЛ Јане Алтипармаков Велко Неделковски 2,000,000
Дебитантски краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Казино Фраме Ин продуцтион ДООЕЛ Арбен Фејзулаи Арбен Фејзулаи 1,000,000
2 8.кат Такат Студиос ДООЕЛ Мурат Жерка Мурат Жерка 1,000,000
3 Точка на кршење Медиа Про Глобал ДООЕЛ Душан Ефремов Батухан Ибраими 1,700,000
Краткометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Невидливото Три точки ДООЕЛ Елеонора Венинова Елеонора Венинова 1,000,000
2 Последна станица Шарада филм ДООЕЛ Ана Опачиќ Слободан Трајковски 2,000,000
Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел
  Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарист Одобрен износ
1 Каменот на моќта Круг филм ДООЕЛ Дејан Малиновски Дејан Мирчевски 1,900,000
2 Системски преглед Фликер Студио ДООЕЛ Иван Ивановски Иван Ивановски 1,900,000
3 Светот Заја -Арт 1 Чендрим Ријани, Рехан Абдуловски Чендрим Ријани, Рехан Абдуловски 1,700,000
Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16 и 11/18) и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19 , Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 27.12.2022 година ја донесе следната:

ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2022 година во втор рок на одлучување

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Белиот Лист продукција Игор Иванов Игор Иванов, Билјана Црвенковска 44,000,000
2 Биста Банана Филм Милчо Манчевски Милчо Манчевски 28,000,000
3 Скејтбордингот не е за девојчиња Сестри и брат Митевски Дина Дума Дина Дума, Лидија Мојсовска 24,000,000
4 Ајал Арбфилм Арбен Тачи Арбен Тачи 24,000,000
5 Генералот и пеперутката Авард Филм и Видео Антонио Митриќески Венко Андоновски 24,000,000
Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел – ДЕБИТАНТИ
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Голиот остров Кавал Филм/td> Алекс Цветков Алекс Цветков 22,000,000
Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Лавина Скопје Филм Студио Ердем Тепегоз Ердем Тепегоз 3,900,000
2 Песочна Хроника Дрим фектори Петар Ристовски Павле Желиќ 3,500,000
3 Ритам на животот Круг филм Америса Баста Димитрис Накос, Америса Баста 2,800,000
4 Мала грешка Пик продукција Чејда Ашар Гокан Тирјаки 3,700,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Веднаш се враќам Кино Око Филип Кондовски Филип Кондовски 2,000,000
2 Тука живеат само стари луѓе Тиме Лапсе Мирсад Абази Мирсад Абази 1,500,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел – ДЕБИТАНТИ
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Не сакам Хитхра Филмс Ханис Багашов Ханис Багашов 2,000,000
2 Железен човек Опиум Филм Кирил Каракаш, Светислав Подлешанов Кирил Каракаш, Светислав Подлешанов 2,000,000
3 Х-хумор Сити стар продукција Трифун Ситниковски Ирена Стериовска 1,500,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Параноик Блу Клауд Филм и Медиа Андреј Георгиев Мона Паскалова 1,600,000
2 Бегство Кодра Продуцтион Хаљим Љута Хаљим Љута 2,000,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел – ДЕБИТАНТИ
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Дрон – х Приам Газменд Изаири Беким Јахи 1,000,000
2 Сопатници Контент Медиа Про Бруно Велјановски Бруно Велјановски 900,000
3 Избор Дарма Филм Марко Црногорски Јана Пауновска, Марко Црногорски 900,000
4 Блок реклами Емперор Марјан Гавриловски Никола Кузелов 900,000
Краткометражни играни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Лојнс Веда Филм Доријан Нур Жесперс Дорјан Нур Жесперс 1,000,000
Краткометражни документарни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Наши територии ББ Три Точки Гордана Јовановиќ Гордана Јовановиќ 700,000
Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Луѓе штркови Флип Бук Крсте Господиновски Крсте Господиновски 800,000
Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16 и 11/18) и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19 , Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 04.08.2022 година ја донесе следната:

ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2022 година во прв рок на одлучување

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Пролетно чистење Кино око Марија Апчевска 16,000,000
2 Трета смена Пик продукција Ана Опачиќ 14,000,000
3 Договор Арнел продукција Сенат Абдули 15,000,000
Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Момчето со светло сини очи Сектор Филм Танасис Неофотистос 5,000,000
2 Карактери Минд Продукција Џани Екрем 2,500,000
3 Мраз Црна Мачка Павле Вучковиќ 3,500,000
4 Маж во куќата Мануфактура Андамион Муратај 1,800,000
5 Фантази Круг Филм Катарина Решек 2,800,000
6 Звечарки Скопје филм студио Никола Љуца 3,000,000
7 Еден од нас ДМФ Ергис Мета 2,500,000
8 Ќерка Панк Филм Владимир Блажевски 2,000,000
9 Соучесници Партизанс Марко Новаковиќ 2,200,000
10 Јалови времиња Галактика пицтурес Догуш Алгун 3,000,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Знамиња ДС продукција М.Тоциновски, Д.Попивода 2,000,000
2 Богатство Сејви Продуцион Арсим Фазлија 4,500,000
3 Животна крстосница-Недопирливи Супер продукција БТР Зоран Димов 1,200,000
4 Зад камерите Скопје филм студио Дина Дума 2,800,000
5 Бисер Кумев бротхерс продукција Драган Кумев 1,500,000
6 Демир Хисар Пиреј филм Митко Панов 2,500,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Само зашто сум ром Дарданиа филм Кастриот Абдили 2,800,000
2 The rose Он, он продуцтион Исмаил Касуми 900,000
3 Штрајк Хитхра филмс Ханис Багашов 900,000
4 Мизантроп Контраст филм Бранко Костески 1,600,000
5 Четврток Лост гоат продукција ЛеоРистов 800,000
6 Нада Монолит филм Анастасија Лазарова Пиллинг 1,400,000
7 Блиску Шарада филм Мирјета Фејзулаху 900,000
8 Келија 9 Контент Медиа про Јован Саркањац 900,000
Краткометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Сјајот на звездата Здружение КАДАР Марија Џиџева 1,500,000
2 Зад воланот Лумиер филмс Мирсад Абази 1,000,000
3 За тебе Свевен Фидуш Ќамили 900,000
Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Диоген Флип бук Крсте Господиновски 1,200,000
Краткометражни играни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Лето Минимал колектив Невена Десивојевиќ 750,000

ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ ЗА 2022 ГОДИНА –  ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

 

Управниот одбор на Агенција за филм на Република Македонија врз основа на член 21 став (1) алинеја 2, а во врска со член 30 став (2) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија“ бр. 82/13, 18/14, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 11/18 и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19), на седница одржана на ден 30.03.2022 година ја донесе следнава:

ОДЛУКА

За прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во филмската дејност за 2022 година – за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер

Ред. бр. Назив на фестивалот/манифестацијата Класичен начинна одржување Друг начин на одржување
1 ИФФК Браќа Манаки 11,996,250  
2 ЕХО ФЕСТИВАЛ на планински филм 950,000 800,000
3 Cinedays Фестивал на европски филм 3,000,000  
4 ОДА Тетова интернатионал филм фестивал 2,300,000 2,000,000
5 Филозофски филмски фестивал (ФФФ) 500,000 300,000
6 Државен фестивал на непрофесионален филм 500,000 300,000
7 Златна рамка 2,600,000  
8 ЏИФОНИ Македонија 1,400,000 1,000,000
9 BEACH FILM FESTIVAL Фестивал на нов европски филм 1,600,000  
10 Камера 300 200,000 200,000
11 ЏИФОНИ ПАТУВА 500,000 300,000
12 Кратово 2020-етнолошки филмски фестивал 150,000 100,000
13 ЕТНОФФ-Меѓународен фестивал на етно филм 150,000 100,000
14 КИНЕНОВА 500,000 400,000
15 Фестивал на европски авторски анимиран филм 300,000 300,000
16 Скопје Филм Фестивал 1,400,000 1,000,000
17 МАКЕДОКС 3,500,000 3,000,000
18 МАКЕДОКС Патувачко кино 450,000  
19 Џифони филмски денови-Giffoni movie days 60,000 40,000
20 “Дream Short 2022” 400,000 300,000
21 Галичник Филм Фестивал 600,000 400,000
22 Скопје Синема Сити 500,000 200,000
23 Златно тркало 500,000 400,000

Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16 и 11/18) и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19 , Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 17.12.2021 година ја донесе следната:

ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2021 година во втор рок на одлучување

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел – Дебитанти
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Тајната на голиот рид Сити Стар продукција Игор Алексов Гоце Цветановски 15,000,000
2 Паркот Визиони Плус Сабедин Али Хакиф Мулики 15,000,000
Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Набљудување Кавал Филм Јанес Бургер Срџан Кољевиќ 3,500,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 75 години Вардар филм Галактика Пиктурес Владимир Блажевски Владимир Блажевски 2,500,000
Долгометражни документарни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Патување пеш ОХО продукција Тамара Котевска Тамара Котевска 4,200,000
2 Последниот каубој Круг Филм Тадеј Чатер Тадеј Чатер 2,500,000
3 Една ѕвезда што умира Машина Продакшн Теа Лукач Теа Лукач, Димитрија Војнов 1,000,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Прошетка Три Точки Елеонора Венинова Елеонора Венинова 950,000
2 Мала шега ДНФ Филмс Трифун Ситниковски Трифун Ситниковски 900,000
3 Снеилс Блу Клауд Дејан Јованов Мона Паскалова 900,000
4 Дали е тетка Божана, тато? ДААН Продукција Небојша Јовановиќ Ева Камчевска 700,000
Краткометражни документарни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 За тебе Свевен Фидуш Ќамили Фидуш Ќамили 900,000
Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел – етаблирани
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Сценарио Одобрен износ
1 Небиднина Флип Бук Жарко Иванов, Иван Ивановски, Владимир Лукаш, Крсте Господиновски Жарко Иванов, Иван Ивановски, Владимир Лукаш, Крсте Господиновски 2,500,000

Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16 и 11/18) и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19 , Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 23.07.2021 година ја донесе следната:

ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2021 година во прв рок на одлучување

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел – Дебитанти
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 19 Црна Мачка Продукција Косара Митиќ 23,000,000
2 Мравките владеат со светот Тајм Лапс Марјан Гавриловски 15,000,000
Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Павилјон Круг филм Дино Мустафиќ 3,500,000
2 Планета 7693 Скопје Филм Студио Гојко Беркуљан 3,000,000
3 Овде се танцува со сенките Дарданиа Филм Плутон Васи 3,000,000
4 Дебора Машина Продакшн Арлинда Морина 2,000,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Игла Моуви М Продакшен Мерита Сали 2,500,000
2 Дневник по многу години Контраст Филм Никола Калајџиски 2,000,000
Долгометражни документарни филмови со македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Долината на Шарко ППФП Петра Селишкар 3,000,000
2 Крилја и тло Минимал Колектив Стефан Малешевиќ 1,500,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Камера Го & Ли филм Буњамин Куртиши 2,500,000
2 Раѓање ДНФ Филмс Милена Виитман 1,500,000
3 Досие иднина Слобода Филм Гоце Трајковски 900,000
4 Имиња Арт Проект Лаб Јане Спасиќ 800,000
5 Так-так Реал Филм Продакшн Јане Алтипармаков 800,000
6 Мајка Скорпион Филмс Ѓорѓи Лазов 700,000
Краткометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Жмурка Еуроартист Ана Алексовска 1,000,000
2 Да си докажам себе си Еклипс 92 Решат Камбери 900,000
3 Градина ОХО Продукција Бојан Тантуровски 800,000
Краткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Бирократски приказни Лист продукција Иван Ивановски 2,000,000
2 Биби и Боби во езерските длабочини Продукција светот на Биби Никола Чикос 1,000,000

ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ПО КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ОД НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС ВО ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ ЗА 2021 ГОДИНА –  ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

 

Управниот одбор на Агенција за филм на Република Северна Македонија врз основа на член 21 став (1) алинеја 2, а во согласност со член 30 став (2) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија“ бр. 82/13, 18/14, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 11/18 и 275/19), на седница одржана на 23.03.2021 година донесе:

ОДЛУКА

За прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во филмската дејност за 2021 година – за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер

Ред. бр. Назив на фестивалот/манифестацијата Класичен начинна одржување Друг начин на одржување
1 ИФФК Браќа Манаки 6,000,000 2,000,000
2 ЕХО ФЕСТИВАЛ на планински филм 700,000 400,000
3 Cinedays Фестивал на европски филм 3,000,000 1,800,000
4 ОДА Тетова интернатионал филм фестивал 2,500,000 1,800,000
5 Филозофски филмски фестивал (ФФФ) 800,000 500,000
6 47 Државен фестивал на непрофесионален филм 120,000 80,000
7 Златна рамка 1,200,000
8 ЏИФОНИ Македонија 1,200,000 600,000
9 BEACH FILM FESTIVAL Фестивал на нов европски филм 800,000
10 Камера 300 200,000 150,000
11 ЏИФОНИ ПАТУВА 400,000 200,000
12 Кратово 2020-етнолошки филмски фестивал 180,000 120,000
13 ЕТНОФФ-Меѓународен фестивал на етно филм 150,000 80,000
14 КИНЕНОВА 400,000 300,000
15 Фестивал на европски авторски анимиран филм 250,000 250,000
16 50 години анимиран филм ДФРМ 500,000 500,000
17 МАКЕДОКС 3,000,000 2,000,000
18 МАКЕДОКС Патувачко кино 300,000 150,000
19 Галичник филм фестивал 500,000 200,000
20 Златно тркало 300,000 150,000

Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16 и 11/18), Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 26.03.2021 година ја донесе следната:

ОДЛУКА

за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2020 година во втор рок на одлучување

Долгометражни играни филмови со Македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Диџеј Ахмет Синема футура Георги М. Унковски 23,500,000
2 Потстанар Сектор филм Марко Ѓоковиќ 23,500,000
Долгометражни играни филмови со Македонски малцински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Рид Круг филм Бруно Гамулин 4,000,000
2 Киука Лист продукција Костис Харамуданис 3,600,000
3 Мајка ми е космонаут Дрим фектори Анди Делиана 2,000,000
Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Глигоров Круг филм Николче Поповски 3,000,000
2 Последниот каубој Визиони Сабидин Алиу 5,000,000
3 Падот на Балканскиот ѕид Ин дигитал Кристина Атовска 2,000,000
Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел
Наслов на филмскиот проект Продуцент Режисер Одобрен износ
1 Кучката Фокус покус Тамара Котевска 1,600,000
2 Тале и корона Продукција МС Томислав Алексов 1,500,000
3 Огнен Аудиохаус Димитар Банов 1,200,000
4 Салман Монаркиа Ментор Нуредини, Шќипе Дука 1,000,000
5 Ни ваму ни таму Пиреј филм Надежда Панов 800,000
6 Сите сме папагали освен оние кои не се Арка медиа Александар Карпузовски 800,000
7 Зеро Алка филмс Васил Христов 800,000
8 Кутии Контраст филм Ангела Димеска 700,000
9 Големата ноќ ОХО продукција Батухан Ибрахими 700,000

Врз основа на член 21 став (1) алинеја 2 и член 30 став (1) од Законот за филмската дејност („Службен весник на Република Македонија” бр. 82/13, 18/44, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16, 58/16,11/18 и “Службен весник на Република Северна Македонија” бр. 275/19), Управниот одбор на Агенцијата за филм на седница одржана на 21.07.2020 година  донесе  ОДЛУКА за прифаќање на проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм. Со оваа одлука се прифаќа финансирање на следните проекти доставени по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, документарен и анимиран филм објавен на 15 јануари 2020 година, во прв рок на одлучување

Долгометражни играни филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Најсреќниот човекСестри и брат МитевскиТеона С. Митевска30.000.000
2КајмакБанана филмМилчо Манчевски30.000.000

Долгометражни играни филмови – со мнозински македонски удел (Дебитанти)

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Убиј ги прво децата
Трис Филмс
Димитар Оровчанец
20.000.000
2Слатката горчина на
зрелите калинки
Веда Филмс Продакшн
Андреј Илиевски Волкашин
19.000.000
3Домаќинство за
почетници
Лист Продукција
Горан Столевски
21.500.000
4КомаГалактика Пиктурес
Агим Абдула
23.000.000

Долгометражни играни филмови – со малцински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1ЕскортСкопје Филм СтудиоЛукас Нола4.500.000
2Зад стоговитеСектор ФилмАсимина Продру4.000.000
3Живи и здравиКруг ФилмИван Мариновиќ3.500.000

Долгометражни документарни филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Време на бетонСкопје Филм СтудиоИгор Иванов 2.500.000
2Од пепел и прав до небесни височиниРеал Филм ПродакшнАљоша Симјановски 1.800.000
3Скопски балансЛајт ПродакшнОгнен Димитровски 3.000.000
4Емигрант сум или?Арнел ПродакшнСенад Абдули 3.000.000

Долгометражни документарни филмови – со малцински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Планета на овцитеТрис ФилмсМарвин Ентхолт 3.500.000

Долгометражни анимирани филмови – со малцински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Авантурите на карикатуратаСинема ФутураВера Влајиќ 2.500.000

Краткометражни играни филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Синиот час
Кавал ФилмАна Јакимска 1.200.000
2Проблемот на Тина
ПартизансРадован Петровиќ 1.500.000

Краткометражни играни филмови – со мнозински македонски удел – ДЕБИТАНТИ

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Музиканти
ДААН
Андреј Георгиев900.000
2Но дали си маж?

Минимал Колектив
Ѓорче Ставрески
1.000.000

Краткометражни анимирани филмови – со мнозински македонски удел

РангНасловПродуцентРежија Износ во МКД
1Жиголо
Флип Бук
Жарко Иванов
1.300.000

ЛИСТА НА ФЕСТИВАЛИ/МАНИФЕСТАЦИИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ВО 2020 ГОДИНА

Ред.Бр.Назив на фестивалот/манифестацијатаНазив на организаторотФинансиска
поддршка
1БРАЌА МАНАКИ - Интернационален Фестивал на Филмската камера Друштво на филмските работници на РСМ800.000
2ЕХО Фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на филмски фестивал Алпинизам.ОРГ400.000
3СИНЕДЕЈС -  Фестивал на европски филмЈУ Младински културен центар Скопје1.800.000
4ОДА - Тетова интернатионал филм фестивалЗдружение на филмски уметници - Тетова интернатионал филм фестивал ОДА1.800.000
5СКОПЈЕ филм фестивалЗдружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал - Скопје1.000.000
6СКОПЈЕ СИНЕМА СИТИЗдружение на граѓани „Номад Арт“200.000
7Филозофски филмски фестивал Филозофско друштво на Македонија500.000
8Државен фестивал на непрофесионален филмКино сојуз на Македонија 80.000
9ЗЛАТНА РАМКАДруштво на филмските работници на РСМ1.500.000
10КАФЕ КИНОЗдружение за уметност и култура на Скопје150.000
11ЏИФОНИ Македонија - Филмски фестивал за младиЗдружение за ширење на филмска култура Планет - М Скопје800.000
12BEACH FILM FESTIVAL Фестивал на нов европски филмДруштво за филмска и аудиовизуелна продукција Пик Продукција ДООЕЛ Прилеп500.000
13АСТЕРФЕСТ - Интернационален филмски фестивал ДФПУ РЕВОЛУТИОН ДООЕЛ Скопје500.000
14ЗЛАТНО ТРКАЛО 2020Друштво за видео и аудио продукција Супер Продукција БТР ДООЕЛ Скопје150.000
15КАМЕРА 300 - Интернационален фестивал на аматерскиот документарен филм Кино видео клуб Студио Милтон Манаки Битола150.000
16ЏИФОНИ Патува - Филмски фестивал за младиЗдружение за медиумска писменост Планет-М200.000
17КРАТОВО 2020 - Eтнолошки филмски фестивалМакедонско Етнолошко Друштво120.000
18ЕТНОФФ - Меѓународен фестивал на етно филмМакедонско студентско етнолошко друштво (МСЕД) Скопје 80.000
19КИНЕНОВА 2020 - Меѓународен филмски фестивалАРТ Синема Здружение за промовирање и развој на филмската уметност и култура Скопје200.000
20FLIP BOOK FILM FESTIVAL - Фестивал на европски авторски анимиран филм Флип Бук ДООЕЛ250.000
21ГАЛИЧНИК филмски фестивалДарма Филм Скопје240.000
2270 Години ДФРМДруштво на филмските работници на РСМ500.000

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1ТрампиФрагмент ФилмЃорче СтаврескиЃорче Ставрески31030,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Човек против јатоАполо Креативни РешенијаТамара КотевскаТамара Котевска30020,000,000
2ОсветленНово Македонско ВидеоСрѓан ЈанаќијевиќСашо Кокаланов20121,500,000
3Сите го викаат РеџоМануфактура ПродукцијаИбрахим ДеариИбрахим Деари, Артин Селмани20023,000,000
4Денот на женатаМакедонска КрепостСаша СтанишиќГоце Цветановски19423,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

РангНасловМК ПродуцентРежијаГлавен продуцент / КопродуцентОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Дедо оди на југСектор ФилмВинчи Вог АнзловарА Атланта - Словенија1994,000,000
2Изгубената тајнаАлка ФилмАлександра КардалевскаДегас Филм - Турција1869,000,000
3GYMСкопје Филм СтудиоСрѓан ВулетиќРефреш Продукција - БИХ, Иридиум Филм - Словенија, Догма (копродуцент)1832,700,000
4Сирена во ПаризСестри и Брат МитевскиМатијас МалзиуКинолџи Вондер Филм Овердрајв Продукција - Франција, Ентре Чиен ет Луп-Белгија (копродуцент)1634,000,000
5ЕраЛист ПродукцијаПатра КелмендиНам Креативе- Косово1563,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Нејзината приказнаЛист ПродукцијаЛидија Мојсовска Марија Апчевска Вардан Тозија Дина ДумаТамара Котевска Лидија Мојсовска Вардан Тозија Дина Дума2192,500,000
2Ветената земјаТриппле - С ТрадеЌендрим РијаниВенко Андоновски1073,000,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Човек од машинатаТрис ФилмсСтефан ПалитовСтефан Палитов1212,300,000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1ПочваСектор ФилмАлекс ЦветковАлекс Цветков, Никола Кузелов2752,800,000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

РангНасловПродуцентРежијаСценариоОсвоени БодовиОдобрени средства за поддршка во МКД
1Еден тон патлиџаниОхо Продукција Сандра ЃоргиеваСандра Ѓоргиева158900,000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ во ДЕН
1.Вечерен актКино око ДООЕЛ СкопјеВасил ХристовВасил Христов34.800.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Ноќен квартетСектор Филм ДООЕЛ СкопјеВинко МодерндорферВинко Модерндорфер2.800.000
2.Празник на трудотСистерс и брадер Митевски ДОО СкопјеПјер ЖалицаПјер Жалица4.000.000
3.СкајпПигменто студио ДООЕЛ СкопјеИса ЧосаИса Чоса2.600.000
4.По тамбуритеКруг Филм ДООЕЛ СкопјеСтанислав ТомиќСтанислав Томиќ, Марио Марко Крце3.700.000
5.Молк на сиренитеСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеГазменд НелаГазменд Нела3.000.000

ДЕБИТАНТСКИ ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Кодот на ПреспаСтримон филм ДООЕЛ СкопјеНиколче ПоповскиБорјан Јовановски2.000.000
2.Глумата како професија/мисијаЕклипс 92 ДООЕЛ СкопјеФилип ХеринРешет Камбери1.800.000
3.Небо точак земјаСупер Продукција ДООЕЛ СкопјеКоста МарковскиЗоран Димов1.500.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Северниот полКино око ДООЕЛ СкопјеМарија АпчевскаМарија Апчевска2.200.000
2.Сети сеОДА ДОО ТетовоБерат АсаниБерат Асани2.200.000

ДЕБИТАНТСКИ КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.СценариотоЛајт продакшн ДОО СкопјеАлександра КардалевскаАлександра Кардалевска800.000
2.Обичната ЕлиМинимал колективЛавинија СофрониевскаЛавинија Софрониевска800.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Звукот на тишинатаЛуна парк Продукција ДООЕЛ СкопјеАнастасија Л.ПиллингЉупчо Трајковски2.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаСценариоОдобрен износ
1.Неми филмовиФокус Покус Филм ДОО СкопјеКрсте ГосподиновскиКрсте Господиновски, Жарко Иванов1.300.000

ПРОЕКТИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

Бр.Назив на фестивалНазив на организаторФинансиска поддршка
1.ИФФК „Браќа Манаки“ 40-то изданиеДруштво за филмските работници на Република Македонија9.500.000 ден.
2.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм "МакеДокс"-Меѓународен фестивал на креативен документарен филм "МакеДокс"- Здружение за промоција на документаристика Македокс Скопје2.600.000 ден.
3.„ЕХО“ Фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на филмски фестивал Алпинизам. ОРГ Скопје300,000 ден.
4.„Cinedays“ 18 Фестивал на европски филмЈУ Младински културен центар Скопје3.000.000 ден.
5.„Тетова интернатионал филм фестивал- тифф ОДА“Здружение за филмски уметници Тетова Интернационл филм фестивал3.000.000 ден.
6.“Скопје Филм Фестивал 2019”Здружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал-Скопје2.500.000 ден.
7.„Филозофски Филмски Фестивал (ФФФ)“Здружение на граѓани Филозофско друштво на Македонија800.000 ден.
8.Патувачко кино „МакеДокс 2019“Здружение за промоција на документаристика Македокс Скопје300.000 ден.
9.„48 Државен фестивал на непрофесионален филм“Кино сојуз на Македонија120.000 ден.
10.27-ми Интернационален фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“Здружение Кино видео клуб Студио Милтон Манаки Битола200.000 ден.
11.„Џифони Македонија“ Филмски фестивал за младиЗдружение за медиумска писменост Планет-М1.500.000 ден.
12.XIV Интернационален филмскии фестивал „Астерфест 2019“Друштво за филмска продукција и услуги Револутион ДООЕЛ увоз-извоз Скопје800.000 ден.
13.„Златно Тркало 2019“Друштво за видео и аудио продукција Супер Продукција БТР ДООЕЛ Скопје300.000 ден.
14.Денови на македонски филм „Златна рамка“Друштво за филмските работници на Република Македонија1.500.000 ден.
15.„Џифони патува“ Филмски фестивал за младиЗдружение за медиумска писменост Планет-М-400.000 ден.
16.Фестивал на нов европски филм „Beach Film Fsetival“Друштво за филмска и аудиовизуелна продукција ПИК Продукција увоз-извоз ДООЕЛ Прилеп300.000ден.
17.„Меѓународен фестивал на етнографски филм ЕТНОФФ“Македонско студентско етнолошко друштво Скопје75.000 ден.
18.Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм - „Анимакс Скопје Фест“Аурипигмент ДООЕЛ Скопје300.000ден.

ПРОЕКТИ ЗА ПОДДРШКА ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ПУБЛИКАЦИИ ОД ОБЛАСТА НА ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ

Ред. бројНазив на проекта Назив на организатор Финансиска поддршка
1.„Замислување на мирот: дијалог за перцепцијата“Здружение на граѓани Филозофско друштво на Македонија Скопје120.000 ден.
2.„Нов кадар МК“Фондација за негување на македонското културно наследство Македонија Скопје300.000 ден
3.Издавање на два броја 55/56 од списанието „Кинопис“ во 2019Н.У. Кинотека на Македонија150.000 ден.
4.Монографија по повод 40 години постоење на ИФФК „Браќа Манаки“Н.У. Кинотека на Македонија500.000 ден.
5.Месечно списание за филм „Филм +“Здружение за промовирање на ангажиран однос кон филмската култура Аквариус350.000 ден.

Согласно објавениот Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен, краткометражен игран за  документарен и анимиран филм, објавен на 31.01.2018 година во втор рок на одлучување, Управниот одбор на Агенцијата за филм на Република Македонија раководејќи се од условите, критериумите за вреднување и лимитираните средства  од намалениот буџет ја донесе следнава Одлука за финасирање :

Табела на одобрени проекти по Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен, краткометражен игран, документарен и анимиран филм за 2018 година во втор рок на одлучување

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродукција РежијаПоддршка во ден
1.МимиСкопје Филм СтудиоДаријан Пејовски35.000.000
2.НаследствоКТ Филм и МедиаИзер Алиу35.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

БрНасловПродукција РежијаПоддршка во ден
1.ПреекспонираноДНФ ФилмсЕлеонора Венинова18. 000 000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Вера сонува за мореДрим ФекториКалтрина Красниќи3.000.000
2.Се викам МухамедСектор ФилмГоран Паскаљевиќ4.300.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНСТКИ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Татковина – споменик на слободаСинема ФутураЕлена Чемерска800.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.ТелоППФППетра Селишкар, Бранд Феро1.100.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1Аутопсија на едно убиствоДЕА ПродуцтионАлександар Зиков2.000.000

 

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНСТСКИ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1ЗдивКино окоРадован Петровиќ800.000
2.Диши длабокоДедли Сириус ЕнтертејментЗоран Стојковски900.000
3.10 ЕвраПоинт ПродуцтионБурим Билали800.000
4.ОбеткиКавал ФилмСамир Љума800.000
5.ТрагиЛист ПродукцијаЛидија Мојсовска800.000
6.ПерфекционистЊу Лајт ПродукцијаТони Коцев900.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

 Наслов Продукција Режија Одобрен износ
ХомоСкопје Филм Студио Дооел СкопјеИгор Иванов          42.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

 Наслов Продукција РежисерОдобрен износ
СокриениотСејви Продукцион ДООЕЛ ТетовоАрсим Фазлија          24.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ 

Наслов ПродукцијаРежосерОдобрен износ
Од рајотСектор Филм ДООЕЛ СкопјеСрѓан Драгојевиќ        9.700.000
ПолусестраСистер и Брадер МитевскиДамјан Козоле         6.000.000
ХанаМултимедијален центар Домино Продукцион СкопјеУјкан Хусај          2.000.000
Бог во чевелотСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеОгњен Свиличиќ           6.000.000
Сите против ситеМинд Продукција ДООЕЛ СкопјеАндреј Кошак           4.000.000
Моето езероФокус Покус Филмс ДОО СкопјеЃерг Џувани           2.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукција Режисер Одобрен износ
ИзвидникНово Македонско Видео ДООЕЛ СкопјеАлекс Цветков               3.000.000
ЗмијаВеда Филм Продакшнс ДООЕЛ СкопјеАндреј И. Волкашин1.800.000
Ракетно моделарствоСтримон филм ДООЕЛЗлатко Калеников1.650.000
Осум дена во неделатаОДА ДОО ТетовоСабедин Селмани2.500.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

НасловПродукцијаРежисер Одобрен износ
Фауст во Д-молСити Стар ДОО СкопјеОгнен Шапковски               1.000.000
Карма комаСамојлик филм ДООЕЛ СкопјеДимитар Оровчанец               1.000.000
МалинаМонолит филм ДООЕЛ СкопјеАнастасија Лазарова Пиллинг               1.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукцијаРежисер Одобрен износ
СамиНово Македонско Видео СкопјеСтефан Орландиќ Стојановски2.500.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТСКИ

НасловПродукцијаРежисер Одобрен износ 
Да се докажам себе сиМунлајт ДОО СкопјеРешат Камбери1.000.000
Васил ХаџимановВидео студио Петковски СкопјеМиле Петковски800.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТСКИ

НасловПродукцијаРежисер Одобрен износ 
Огледало без боиКубикс ДОО СкопјеБесар Илјази700.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукцијаРежисер Одобрен износ 
НезоТиме Лапсе ДООЕЛ СкопјеМерита Чочоли2.500.000
ЏаџевЗдружение Кадар – истражувачко новинарствоЈордан Дуков2.000.000

Соглaсно објавениот Конкурс за финансирање на проекти од национален интерес во филмската дејност за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер во 2018 година, при одлучувањето Агенцијата за филм  се раководеше од приоритетите и критериумите за вреднување на пристигнатите пријави, како и според рестриктивниот овогодишен буџет и пристапи кон спроведување на законската процедура.
Агенцијата за филм согласно Нацрт-стратегијата за културен развој 2018-2022 година на Министерството за култура се водеше и од неопходноста за квалитетна селекција на поддршката  на филмски фестивали и нејзина децентрализација.
По разгледувањето на  сите пристигнати пријави за организација на филмски фестивали и манифестации во 2018 година од страна на членовите на Филмскиот совет беше констатирано дека е преголем бројот на филмски фестивали кои се организираат во Република Македонија. Повеќето од фестивалите не се разликуваат по концептот и програмите, а и не го потврдуваат квалитетот и оправданоста за нивното опстојување.  Поединечно беа евалуирани сите пријавени фестивали и согласно критериумите акцентот беше ставен на веќе етаблираните и квалитетни фестивали чие реноме, традиција, континуитет и афирмативни вредности на филмската култура во Република Македонија го потврдуваат тоа.

Бр.Назив на проектИме на подносителПоддршка  (Ден.)
1.Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм Скопје Фест „Анимакс“Аурипигмент ДООЕЛ Скопје500.000
2.Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“Друштво за филмски работници на Република Македонија8.000.000
3.Тетова Интернационален филмски фестивал „ОДА“Здружение на филмски уметници Тетова интернационал филм фестивал3.000.000
4.Интернационален филмски фестивал „Астерфест 2018“Асоцијација на фестивалски активности Тивериополска Филмска Алијанса Астерфест - Институт за краток и документарен филм Струмица800.000
5.Фестивал на нов европски филм "Beach Film Festival 2018"Пик Продукција ДООЕЛ Прилеп300.000
6.„47 Државен фестивал на непрофесионален филм“Кино сојуз на Македонија250.000
7.Меѓународен фестивал на етнолошки филм „Кратово 2018“Македонско Етнолошки Друштво120.000
8.Фестивал на планински филм „ЕХО“Здружение  на граѓани за организација на филмски фестивал на алпинизнот.ОРГ400.000
9.„Златно тркало 2018“Супер Продукција БТР ДООЕЛ Скопје300.000
10.„Филозофски Филмски Фестивал“Филозофско друштво на Македонија800.000
11.Фестивал на европски филм „Cinedays“ЈУ Младински Културен Центар4.000.000
12.„Скопје Синема Сити“Номад Арт Скопје - Здружение за афирмирање на културата на Р. Македонија700.000
13.Интернационален фестивал на аматерскиот документарен филм „Камера 300“Кино видео клуб Студио Милтон Манаки Битола250.000
14.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „МакеДокс“Здружение за промоција на документаристика МакеДокс2.600.000
15.Патувачко кино „МакеДокс 2018“Здружение за промоција на документаристика МакеДокс300.000
16.Скопје Филм ФестивалСкопје Филм Фестивал2.500.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

 Наслов Продукција Режисер Поддршка(МКД)
ВрбаСектор ФилмМилчо Манчевски          76.875.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

 Наслов Продукција Режисер Поддршка(МКД)
MФокус ПокусВардан Тозија          20.000.000
СестраКруг ФилмДина Дума          18.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ 

Наслов ПродукцијаРежосерПоддршка(МКД) 
Таја носеше црлена шамијаВертиго ВизуалГоран Дукиќ  4.500.000
УлиштеЦрна Мачка ПродукцијаБлерта Башоли         3.000.000
Одиме во партизаниСмалл МовесMетод Певец          4.500.000
18% СивоСектор ФилмВиктор Чучков           4.500.000
Неповратно летоАРБ ФилмБесник Биша           3.500.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ 

НасловПродукција РежисерПоддршка(МКД) 
Скендер Бег во СкопјеДарданијаКастриот Абдили               2.500.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

НасловПродукцијаРежисерПоддршка(МКД) 
Медена земјаТрис ФилмЉубомир Стефанов, Тамара Котевска               3.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукцијаРежосерПоддршка(МКД)  
ЉубовникотСкопје Филм СтудиоИгор Иванов           2.000.000
СовестГалактика ПиктуресАгим Абдула              2.500.000
НалепницаСинема ФутураГеорги М.Унковски              1.500.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

НасловПродукцијаРежисерПоддршка(МКД)  
ЈовВидео Студио ПетковскиАлександар Андоноски                1.000.000
БебетоКодра ПродукцијаБен Аполони                1.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукцијаРежисерПоддршка(МКД)  
Скопскиот ФениксЦрна Мачка ПродукцијаДаријан Пејовски               2.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Наслов ПродукцијаРежисерПоддршка(МКД) 
ЈадицаФлип БукИван Ивановски                1.000.000

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

Бр.Наслов на проектНазив на организа-

торот
Директор на фестивалот Поддршка во ден.
1.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „МакеДокс“Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКСKирјана Алушевска Николовска2.400.000
2.Фестивал за европски филм CINEDAYSЈавна установа Младински културен центарЗлатко Стевковски5.000.000
3.Интернационален филмски фестивал - АстерфестАсоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, СтрумицаГоран Тренчовски800.000
4.Фестивал за млади „Џифони Македонија“Здружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ МДарко Башески2.300.000
5.Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм АнимаксАурипигментКузман Кузмановски800.000
6.Државен фестивал на непрофесионален филмКино сојуз на МакедонијаСаша Дукоски250.000
7.Интернационален фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“ - Битола/250.000
8.Скопје Филм ФестивалЗдружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал - СкопјеТатјана Јаневска2.000.000
9.Патувачки фестивал за млади Џифони ПатуваЗдружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ МДарко Башески800.000
10.Меѓународен филмски фестивал на дебитантски филм „КинеНова“Здружение за промовирање и развој на филмската уметност и култураНебојша Јовановиќ400.000
11.Патувачко кино Македокс 2017Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКСКирјана Алушевска Николовска300.000
12.Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово“Македонско етнолошко друштвоВладимир Боцев120.000
13.Тетово Интернационал Филм фестивалТетово Интернационал Филм ФестивалСабедин Селмани800.000
14.Мобил фестивалКТ Филм и МедиаДимитар Николов350.000
15.Интернационален фестивал на филмска монтажа СинематикАсоцијација на филмски професионалци и тв соработници АФП на Македонија СкопјеДејан Илиев300.000
16.Златно тркалоДруштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТРЗоран Димов350.000
17.ЕХО фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ - СкопјеАлександар Зарапчиев, Игор Талевски300.000
18.Меѓународен филмски фестивал на духовни  и хумани вредности „Богородичен покров“Друштво за ТВ Продукција маркетинг и интелектуални услугиЗорица Костовска200.000
19.South- East European Film festival “SEE Film festival”Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академијаЈордан Плевнеш400.000
20.Филозофски филмски фестивалЗдружение на граѓани Филозофско друштво на МакедонијаАна Дишлиеска Митова300.000
21.Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на БалканотКатавеј ДООЕЛСаша Станишиќ300.000
22.„Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камераДруштво на филмски работници (ДФРМ)Благоја Куновски8.000.000

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во прв рок на одлучување

I ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Господ постои, се вика Петрунија“Систерс и Брадер Митевски Продакшн ДOO СкопјеТеона С. Митевска30.000.000
2.„Стравот и љубовта“Гејзер ДООЕЛ СкопјеБранко Балетич и Мето Јовановски30.000.000
3.„Можеби“Дарданиа Филм ДООЕЛ СкопјеКастриот Авдили20.000.000

2. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Истерувачи на злото“Дрим Фектори ДООЕЛ СкопјеРаско Милјковиќ2.900.000
2.„Компатибилити“Сектор Филм ДООЕЛ СКопјеСтефан Командарев3.400.000
3.„Соседи“Смалл Мовес ДООЕЛ СкопјеГригор Абашиџе3.200.000

 

3. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ 

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Исти доживувања од различни преспективи“Арнел Продакшен ДООЕЛ експорт-импорт ТетовоСенат Абдули3.000.000
2.„Беба“Квазар Филм Доо СкопјеБлаже Дулев1.990.000
3.„Боите на Преспа-Птици“Карма Икс Ел ДОО СкопјеПеро Попов2.000.000
4.„Ѕвезден запис на Кокино“ДМФ ДОО СкопјеСашо Миленковски2.000.000
5.„Гарабет Тавитијан“Мунлајт ДОО увоз - извоз СкопјеДимитар Сеизов2.000.000

 

4. ДОЛГОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Јон Вардар против Галаксијата“Линкс Студиос ДООЕЛ СкопјеГоце Цветановски16.000.000

 

II КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Baby Care“Контрас Филм ДООЕЛ СкопјеМаја Младеновска1.000.000
2.„Коливо“Веда Филм Продакшн ДООЕЛ СкопјеАндреј Илиевски Волкашин770.000
3.„Под иста стреа“Вертиго Висуал ДООЕЛ СкопјеИгор Христов1.800.000
4.„Види ја ти неа“Црна Мачка Продукција ДООЕЛ СкопјеГоран Столевски1.800.000
5.„Трите сестри“Аурипигмент ДООЕЛ СкопјеКузман Кузмановски1.080.000
6.„Човекот што заборави да умре“Самојлик Филм Продакшн ДООЕЛ СкопјеДимитар Оровчанец1.000.000
7.„Езерото“ДЕА Продукцион ДООЕЛ ТетовоБајрам Барјрами и Фатос Лумани1.800.000
8.„Сега или никогаш“Стори Скоп Продукција ДОО ОхридВерица Недевска Трајкова1.000.000

 

2.  КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Господа од Современа“Лист Продукција ДООЕЛ СкопјеАна Алексовска1.000.000
2.„Македонски Дон Кихот“ЕФА Продукција ДОО СкопјеКонстантин Плевнеш1.000.000
3.„Ромео и Јулија“ОДА ДОО екпорт-импорт ТетовоАлександар Русјаков1.000.000

 

3. КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

БрНасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.„Змијулче“Флип Бук ДООЕЛ СкопјеКристина Гацова900.000
2.„Пред“Јунајтед Арт Инк СкопјеПавле Михајловски1.000.000

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во втор рок на одлучување за 2016 година

I  ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Најтешкото нештоСектор ФилмСердар Акар30.000.000

1А. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.СтелаДрим ФекториСтојан Вујичиќ13.500.000
2.Снежана на крајот умираВертиго ВизуалКристијан Ристески12.300.000
3.Лена и ВладимирМинд ПродукцијаИгор Алексов15.000.000

2.  ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Некрстени деновиСтори скоп продукцијаИво Трајков6.500.000
2.Кога дрвјата паѓаатФокус инМарисиа Никитиук5.500.000
3.Чувари на формулатаСкопје Филм СтудиоДраган Бјелогрлиќ3.500.000
4.Дивата крушаСестри и брат МитевскиНури Билге Џејлан5.500.000
5.Бегство кон моретоГејзер ПродукцијаВељко Булајиќ3.500.000

3.  ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.


НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Брод со бисериДеа ПродукцијаАлександар Зиков

2.000.000


3А. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.ЏезменЗојдерАлјоша Симјановски2.000.000
2.Локални херои-светски талентиСупер ПродукцијаАјдин Ислами2.000.000

3Б. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ ОД ПОСЕБЕН ИНТЕРЕС

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Гласови (Спомени на Илинденците)Њу Медиа 2016Сигурјон Еинарсон8.000.000

II КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.КовчегПигменто студиоКирил Каракаш1.700.000
2.Свадбата на АнаВизиони ПлусСабидин Али1.300.000
3.ГробаротСејви ПродукцијаАрсим Фазлија 1.200.000

1А. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ – ДЕБИТАНТИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.СудирЛист ПродукцијаДина Дума 700.000
2.РубинФраме Ин ПродукцијаЕрман Мемеди 850.000
3.Јас не сум ИгорКонтраст ФилмСергеј Георгиев 1.000.000
4.МагнолијаПик ПродукцијаАна Опачиќ 900.000

2. KРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Веда и ДобреФлип БукВладимир Лукаш900.000

2А. KРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ ОД ПОСЕБЕН ИНТЕРЕС

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден.
1.Расказ  за МакедонијаСТ ПродукцијаБоби Стоименовски2.400.000

Листа на прифатени проекти за поддршка за проекти од национален интерес во филмската дејност-производство на други аудиовизуелни дела – играна серија со малцински финансиски удел од Република Македонија

 

Бр.НасловПродуцент (Правно лице)РежијаСценариоБрој на сезониБрој на епизодиПоддршка во ден.
1.Сенките на БалканотСкопје Филм СтудиоДраган БјелогрлиќДаница Пајовиќ, Дејан Стојилковиќ, Стеван Копривница, Владимир Кецмановиќ1118.000.000

Листа на прифатени проекти на конкурсот за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот, едукативни програми за унапредување на филмската култура, поддршка на членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации и за издавање на публикации од областа на филмската дејност

Ред. бр.Наслов на проектНазив на организаторотПроектПоддршка во ден.
1.Чланарина за ФИПРЕСЦИ – Интернационалната федерација за филмска критика“Друштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ)Проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации12.340
2.„Дипломски филмови“Правно лице – Факултет за драмски уметности - СкопјеПроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот / проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура2.400.000
3.Учество на летната школа за филмска реставрација на ФИАФ во рамки на фестивалот на реставрирани и новооткриени филмови во Болоња (Il cinema Ritrovato)“Правно лице – Н.У. Кинотека на Македонија - СкопјеПроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот215.000
4.Издавање на филмско списание КИНОПИСПравно лице – Н.У. Кинотека на Македонија - СкопјеПроект за издавање публикации од областа на филмската дејност150.000
5.ИМАГО, европска федерација на кинематографи- чланаринаДруштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ)Проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации14.191
6.Патувачко кино МАКЕДОКС 2016Правно лице – Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС - СкопјеПроект за едукативни програми за унапредување на филмската култура300.000
7.Летна Филмска програма- Кафе киноПравно лице – Здружение Дирекција за култура и уметност - СкопјеПроект за едукативни програми за унапредување на филмската култура150.000
8.Едукативна програма за филм – Филмот и јасПравно лице – Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“Проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура100.000
9.Развој на платформа за промоција краткометражни филмови од Југоисточна Европа – SEE ShortsПравно лице – КТ Филм и Медиа ДООЕЛ - БитолаПроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот/ проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура1.000.000
10.Филмско училиште за деца „Тинтири Минтири„Правно лице – АУРИПИГМЕНТ ПРОДУКЦИЈА - Скопјепроект за едукативни програми за унапредување на филмската култура150.000
11.Интерактивна монтажно драматуршка аудиовизуелна формаФизичко лице – Лазар Секуловскипроект за стручно и професионално усовршување на кадри од областа на филмот/ проект за едукативни програми за унапредување на филмската култура120.000
12.Генерално годишно собрание на членките на ИМАГОДруштво на филмски работници на Македонија (ДФРМ)проект за членство на Република Македонија во меѓународни филмски организации500.000

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ПОДДРШКА ЗА ПИШУВАЊЕ НА ДОМАШНИ СЦЕНАРИЈА

Бр.Наслов на проект
Сценарио
1.СестраДина Дума
2.Адела, НовинарЕлеонора Венинова
3.СамиДрагана Лукан Николовски

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

Бр.Наслов на

проект
Назив на организаторотДиректор на фестивалот Поддршка во ден.
1.Фестивал за европски филм CINEDAYSЈавна установа Младински културен центарЗлатко Стевковски4.000.000
2.Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово 2016“Македонско етнолошко друштвоД-р Владимир Боцев120.000
3.„Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камераДруштво на филмски работници (ДФРМ)Димитар Николов8.000.000
4.Мобил фестКТ Филм и МедиаДраган Мишев400.000
5.Златно тркалоДруштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТРЗоран Димов400.000
6.12 Интернационален филмски фестивал - АстерфестАсоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, СтрумицаГоран Тренчовски800.000
7.South- East European Film festival “SEE Film festival”Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академијаЈордан Плевнеш400.000
8.ЕХО фестивал на планински филмЗдружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ - СкопјеИгор Талевски, Александар Зарапчиев300.000
9.Меѓународен филмски фестивал на духовни вредностиТоп Ворлд-ТВ и  Филмска продукција, СкопјеЗорица Костовскa200.000
10.Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „Македокс“Здружение за промоција на документаристика „Македокс“Кирјана Алушевска Николовска2.300.000
11.24 ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА АМАТЕРСКИОТ ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ „Камера 300“Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“/250.000
12.Меѓународен фестивал за анимиран филм АнимаксАурипигментКузман Кузмановски1.000.000
13.Државен Фестивал за непрофесионален филмКино сојуз МакедонијаСаша Дуковски250.000
14.Скопје Филм ФестивалСкопје Филм ФестивалТатијана Јаневска2.500.000
15.Тетова Интернационал филм фестивалТетова Интернационал филм фестивалСабедин Селмани800.000

ЛИСТА НА ПРИФАТЕНИ ПРОЕКТИ ЗА ПОДДРШКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ДРУГИ АУДИОВИЗУЕЛНИ ДЕЛА – ИГРАНА СЕРИЈА

Бр.Наслов
Продуцент (Правно лице)
РежијаСценариоБрој на сезони
Број на епизоди
Поддршка во ден.
1.Црвениот поетСектор ФилмНиколче ПоповскиСашко Насев11023.000.000
2.МакедонијаДФП Јадран ФилмЗоран Петровски, Стојан Вујичиќ, Кристијан МиличБранко Шомен, Огнен Ѓеоргиевски, Никола Жежов4 (повеќегодишно финансирање)100283.000.000

Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во втор рок на одлучување

I ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.   НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.СвеќаркатаСмалл Мовес ДООЕЛ СкопјеСветозар  Ристовски36.000.000
2.АлександарСД Продукција ДООЕЛ СкопјеСлободан Деспотовски50.000.000

2. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.
НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Реквием за госпоѓа ЈСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеБојан Вулетиќ4.500.000
2.Устав на Република ХрватскаРеволутион продукција ДООЕЛ СкопјеРајко Грлиќ4.500.000
3.Словенија, Австралија, утре и светотКино Око  ДООЕЛ СкопјеМарко Небершник4.000.000
4.СкршеноКТ Филм и Медиа ДООЕЛ СкопјеЕдмонд Будина3.500.000

3. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.
НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Последниот од преродбеницитеДеа Продукцион ДООЕЛ ТетовоКујтим Ѓонај/Бајрам Бајрами2.000.000
2.ШампионСкопје Филм Студио ДООЕЛ СкопјеИгор Иванов3.000.000
3.Право кон ѕвездитеТомато продукција ДООЕЛ СкопјеБранислав Поповиќ2.000.000
4.Стара Дилема нова ЕраВизиони ПЛУС ДООЕЛ ТетовоСабидин Али2.500.000
5.Писмото ми го донесе шампионотВидео Студио Петковски ДООЕЛ СкопјеАлександар Манасиев и Мирко Трајановски1.300.000

II КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ

1. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МНОЗИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.
НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Крај без крајДрим Фектори ДООЕЛ СкопјеВладимир Митревски Ѓуле1.800.000
2.ДопирЛунар Продукција ДООЕЛ СкопјеСтојан Вујичиќ1.600.000
3.Црвената собаЦрна Мачка ДООЕЛКосара Митиќ1.800.000
4.Последните камбаниДНФ Филмс ДООЕЛ СкопјеНиколче Поповски1.600.000
5.БаскетСити Стар Продукција ДООЕЛ СкопјеДимитар Банов850.000
6.Човекот и песотСтори Скоп Продукција ДООЕЛ-ОхридАнтонио Вељаноски950.000

2. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАЛЦИНСКИ МАКЕДОНСКИ УДЕЛ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.The man in the movie cameraСмалл Мовес ДООЕЛ СкопјеMichele de Angelis1.200.000

3. КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПоддршка во ден
1.Сите ќе умремеХауском ДООЕЛ БитолаСашко Потер Мицевски700.000
2.Сонцето на Царевите КулиМунлајт Продукција ДООЕЛ СкопјеКатерина Бенинова700.000
3.УскаканФлип Бук ДООЕЛ СкопјеВиктор Соколовски900.000

Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во прв рок на одлучување

1. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Здивот на АнгелотОрион ПродакшнЈани Бојаџи18.000.000
2.ЖртваСмалл МовесМарија Џиџева18.000.000
3.Ах Љубов мојаАвард Филм и ВидеоКоле Ангеловски14.300.000
4.ПијавициПанк ФилмДраган Маринковиќ7.000.000
5.KharmsМануфактира ПродукцијаИван Болотников7.000.000
6.ЖабаСкопје ФилмЕлмир Јукиќ5.400.000

2. ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Каубој МакедонскиДрим ФекториФабио Ферреро1.200.000

3. КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Старо железоСтримон ФилмЗлатко Калеников1.000.000
2.Cut hereВертиго ВисуалКристијан Ристески2.000.000
3.Денови како доминоКруг ФилмЛавинија Софорниевска1.000.000
4.Ќе дојдат децатаКруг ФилмАна Јакимска1.000.000
5.Кога не немаКвазар филмСтефан Палитов1.000.000
6.Еден зборСејви ПродукцијаАрсим Фазлија2.000.000
7.Шеќерни луѓеСузи Кју ПродукцијаСузана Диневски2.000.000
8.ЕленаПигменто СтудиоДина Дума1.000.000
9.Разговор за живототГалактика ПиктуресАгим Абдула1.000.000
10.БетИки Филм ПродукцијаУјкан Хусај580.000

4. КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.БегалецЊу Момент Видео ХаусДушан Дракалски1.000.000
2.Песна за БекташотСити СтарГоце Цветановски1.400.000
3.Сонот на ДервишотЛуна Парк ПродукцијаГоран Костадинов890.000

5. КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

Бр.НасловПродуцентРежијаПодршка во ден
1.Кружно патување на монахотФлип БукЖарко Иванов1.760.000
2.ИлузијаВеда Филм ПродакшнЈелена Бешир240.000

ПОДДРШКА ЗА ПИШУВАЊЕ НА СЦЕНАРИЈА

Назив на проект
          Вид на проект/ жанрИме на подносител
Бруто износ (Ден.)
Слатка горчина на зрелите калинкиДолгометражен игран/ драмаАндреј Илиевски Волкашин180.000
Полноќен возДолгометражен игран/ драмаКруг Продукција/ Ана Јакимска180.000
АлшарДолгометражен игран/ драмаОгнен Георгиевски180.000

ПОДДРШКА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ДОМАШНИ ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ ФИЛМСКИ МАНИФЕСТАЦИИ ОД МЕЃУНАРОДЕН КАРАКТЕР

Назив на проектМесто на одржување/ датумИме на подносителПоддршка 

(Ден.)

36 ИФФК


Браќа Манаки


Битола - септември 2015ДФРМ7.700.000
CinedaysСкопје - ноември 2015МКЦ4.000.000
МакеДоксСкопје -јуни 2015Македокс2.000.000
Џифони МакедонијаСкопје - октомври 2015Џифони М2.300.000
Скопје Филм ФестивалСкопје - април 2015Скопје

Филм Фестивал
2.000.000
Астер ФестСтрумица - мај 2015Тиверполска филмска алијанса800.000
АнимаксСкопје - октомври 2015Аурипигмент800.000
ОДА Филм ФестивалТетово - септември 2015Ода филмска продукција800.000
Џифони ПатуваПрилеп, Битола, Охрид, Тетово (мај, јуни, авг, сеп.)Џифони М800.000
Фестивал на француски филм во Македонија и француски Кино клубСкопје - јуни 2015Француски институт - Скопје300.000
Festival on wheelsПрилеп, Штип , Куманово, Струга, ДојранКатавеј600.000
Златно ТркалоСкопје - април 2015Супер продукција БТР400.000
Мобил ФестивалСкопје - ноември 2015 КТ Филм и Медиа400.000
44 Фестивал на непрофесионален филмДојран - мај 2015Кино сојуз на Македонија200.000
Камера 300Битола - 2015Кино видео клуб студио Милтон Манаки200.000
SEE a ParisПариз и БерлинЕСРА200.000
Скрипт ФестСкопје - мај 2015Македонија Презент200.000

ПОДДРШКА ЗА ПРОЕКТИ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ФИЛМСКАТА ДЕЈНОСТ

Име на подносител
Назив на проект
Поддршка во ден.
Катавеј ДооелВидео он деманд VoD платформа за Југоисточна Европа со филмска база на податоци и филмска социјална мрежа1.900.000
Кинотека на РМНабавка на дигитален кино проектор2.000.000
Кинотека на РМКинопис - списание за филм200.000
МЦФМанаки - монографија за делата на браќата Манаки600.000
Здружение за промоција на документаристика Македокс
МакеДокс дистрибуција на документарни филмови - патувачко кино низ Македонија380.000
КТ Филм и МедиаПоддршка за дистрибуција на филмови на пет големи светски кинематографии во Македонија (Кина, Бразил, Мексико, Иран, Кореа) 5-7 филмови од секоја земја900.000
Дирекција за култура и уметностКафе кино Летна филмска школа150.000
КВК Студио Милтон МанакиCСинескул деј за едукација на ученици за снимање на филмови80.000
УзенгијаСинхронизирање на 6 детски филмови на македонски и албански јазик и нивна дистрибуција низ Македонија850.000
ДФРМЧленарина на македонската секција на кинематографери при ДФРМ во ИМАГО и патни трошоци за годишно собрание260.000

Одобрени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2014 година

 ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
ИсчезнатиотАрб филмАрбен Тачи16.000.000
Шеќерно детеСкопје филм СтудиоИгор Иванов46.000.000
Дедо и внукПандорас Бокс ПродукционИлија Пиперковски16.000.000
Проект ХепинесНово Македонско ВидеоБорјан Зафировски16.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
Ноќен животСистерс и Брадер МитевскиДамјан Козоле7.000.000
Љубовта на ЛенаФХ3Х ДОО СкопјеФлоријан Гааг5.000.000
БанатКТ Филм и МедиаАдриано Валерио7.000.000
Доме слатки домеАрнел ПродакшнФатон Бајрактари3.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
Ноќен животСистерс и Брадер МитевскиДамјан Козоле7.000.000
Љубовта на ЛенаФХ3Х ДОО СкопјеФлоријан Гааг5.000.000
БанатКТ Филм и МедиаАдриано Валерио7.000.000
Доме слатки домеАрнел ПродакшнФатон Бајрактари3.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
ПатикиЛавиринт ПродукцијаЛидија Мојсовска870.000
Исклучиво жолти лалињаАурипигментКузман Кузамановски1.000.000
ТаткоСмалл МовесСветозар Ристовски2.000.000
Ние и тиеЛунар – СкопјеСтојан Вујичиќ880.000
ЧевлиКруг филмБранко Костовски1.500.000
Борба за смртДНФ ФилмсЕлеонора Венинова2.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ  УДДЕЛ

Наслов Продукција Режија Износ (МКД) 
Ренесансен ЕмбрионЛавиринт ПродукцијаМилан Јашиќ820.000
Дива од домот за старциМедиа БроадцастингСиниша Ефтимов850.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ  УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Тивката МираФрагмент филмЃорче Ставревски1.000.000
КавалТВ Студио 7Саша Станишиќ1.180.000
АКТПиреј ФилмАцо Станковски2.500.000

ПРОГРАМИ

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Кога денот немаше имеСистерс анд Бротхер МитевскиТеона С. Митевска30.000.000
Цар СамоилХоризон ФилмАнтонио Митриќески30.000.000
Чекај ме (Сведок)Пиреј ФилмМитко Панов30.000.000
Златна ПеторкаРеволутион дооелГоран Тренчовски12.000.000
ОмниблузДМФ доо СкопјеАлександар Русјаков12.000.000
СептемвриСкопје Филм СтудиоДаријан Пејовски12.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
ТаткоСкопје Филм СтудиоВисар Морина5.000.000
Шишка Де ЛуксКино ОкоЈан Цвитковиќ5.000.000
Сиера НевадаСестри и Брат МитевскиКристи Пуиу5.000.000

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИСО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Осветлената ТемнинаСејви ПродукцијаАрсим Фазлија900.000
8/Македонска Чалгиска ТрадицијаАвард Филм и видеоБлаже Дулев2.000.000
ОпераДЕАБајрам Бајрами900.000
Пожарникарот МуциТВ Студио 7Саша Станишиќ600.000
Театарот СкупиФокус ПокусВладимир Блажевски3.000.000
Берн БернВизиони ПлусСабидин Али2.000.000
ТАТ (Транзициска еуфорија или национална измама)Мозаик БитолаСашо Миленковски1.200.000

КРАТКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
ЗемјаФрамеин ПродукционИбрахим Деари900.000
Денот кога сакав да умрамЛавиринт ПродукцијаПетар Џуровски2.000.000
АидаАрнел ПродакшенСенад Абдули2.000.000
КармаКруг ФилмВладимир Митревски900.000
Секој ден мора да се јадеФрагмент Филм СкопјеМарко Ѓоковиќ2.000.000
КасапотПродукција СидорИлчо Царовски900.000
Пепи и МутоФокус Покус ФилмсГеорги Унковски900.000
РоденденСектор ФилмКосара Митиќ2.000.000

 

АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Девојката што паѓаФлип БукВладимир Лукаш800.000
ГотлибУзенгијаКрсте Господиновски900.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МНОЗИНСКИ УДЕЛ

Наслов ПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
КраниФрагмент филм/Трис ФилмсЃорче Ставревски12.000.000
Земја на праскитеФилмска работилница национални културни вредностиЈане Ќортошев         12.000.000
Аферата Мис СтонДФПМ Кино ОкоДарко Митревски         30.000.000
Слобода или смртПанк ФилмВладимир Блажевски         30.000.000
БезимениДрим ФекториВардан Тозија         12.000.000
Балканот не е мртовКино ОкоАлександар Поповски           3.000.000
Незаборавена пролет во заборавено селоМануфактураКуштрим Бектеши         12.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ  ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Жената на мојот животКТ Филм и МедиаАнтониј Дончев5.000.000
Мирни луѓеТрис ФилмсОгнен Свиличиќ5.000.000
ИнферноСектор филмВинко Модерндорфер5.000.000

 

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Долу од рајотКатавеј дооелСаша Станишиќ1.800.000
Правила на уметностаОДАСабедин Селмани2.000.000
Колор НегативКвазар ФилмМарија Апчевска2.000.000
ВампирКвазар ФилмИгор Алексов2.000.000
ЗаседаБумеранг АВЕФилип Матевски1.626.171
КукавициМануфактураНебојша Јовановиќ900.000
Кај изворотВизиони плусСабидин Али900.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ  УДЕЛ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Giza ZooФокус ПокусАхмед Гонеими600.000

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Батко Ѓорѓија патува за БаграмЛајт ПродакшнФросина Наумовска1.500.000
Музиката и езеротоАвард филм и видеоБесфорт Имами900.000
Последен отпор на старецотАРБ ФилмАрбен Тачи1.500.000
Детето во светотЕНОХГоце Цветановски1.464.055
Патот на локумотМЦФ Филм ПродукцијаЕлизабета Конеска2.000.000
Зошто ЈасАрнел ПродакшнСенад Абдули2.000.000

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ УДЕЛ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Мојот превртен светППФП СкопјеПетра Селишкар2.000.000

АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Кружно патување на МаретоДооел Флип БукЖарко Иванов850.000
ХОВеда ФилмсИван Ивановски850.000
Момчето со скината чорапа во десната ракаСестри и брат Митевски ПродукцијаТеона С. Митевска, Вук Митевски2.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ МНОЗИНСКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

Наслов ПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Медена ноќКавал ФилмИво Трајков25.000.000
Ослободување на СкопјеДФВП ПартизансРаде Шербеџија30.000.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ  ИГРАНИ ФИЛМОВИ СО МАКЕДОНСКИ МАЛЦИНСКИ ФИНАНСИСКИ УДЕЛ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
ПресудаСектор ФилмСтефан Командарев6.000.000
Споменик на Мајкл ЏексонДрим ФакториДарко Лунгулов5.000.000

 

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
ПодигравкаРеволутион ДооелГоран Тренчовски2.000.000
409Марни ФилмсДаријан Пејовски2.000.000
Убаво време за умирањеАрнел ПродакшенСенад Абдули1.500.000
Намини бар еднашСкопје Филм СтудиоКосара Митиќ900.000
ВлакнаПартес ПродукцијаЕлеонора Венинова900.000
ОвцатаВеда ФилмсИзер Алиу600.000

 

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Последниот Македонец од МакедонијаТринити плус продукцијаИлија Пиперкоски2.000.000
Сите сме истиАрка МедиаАлександар Зиков1.500.000
Тага и  радостВизион ПлусСабидин Али1.500.000
Не чепкај со валкани рацеСити Стар СкопјеВенцислав Ристов    600.000

АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукција РежијаИзнос (МКД)
Кружно патување на сенкатаФлип БукЖарко Иванов     600.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
ПарадаСектор ФилмСрџан Драгојевиќ5.000.000
Ловец на ЗвуциКвазар филмПетар Одаџиев5.000.000
Состојба на шокПанк ФилмАндреј Кошак5.000.000

АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

Наслов ПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
АлерикСестри и брат МитевскиВук Митевски1.200.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
МајсторотВидик ПродукцијаИво Трајков30.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос(МКД)
Материјал за аудиција (Потстанар)Трис ФилмсЃорче Ставревски2.000.000
Човекот кој имаше чудна навика да ме мава со чадор по главаНаше Маало ПродукцијаВардан Тозија1.900.000

ДОКУМЕНТАРНИ

Наслов ПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Оркестар за погреби и свдабиТрис ФилмсАтанас Георгиев2.000.000
Сеќавања на Македонската борбаХХХ3ДМаја Младеновска2.400.000
ЕлинаАрс Медиа КлубМерита Цоцоли2.400.000
Манаки- Приказна во сликиМЦФ Филм ПродукцијаРоберт Јанкуловски2.400.000
Два пати мртовЕлвен ФилмЉумтурије Хајро900.000
Приказна за една зградаДрим ФекториБилјана Гарванлиева2.400.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Духот на бабата  ИлонкаГејзер Ф. П.Томислав Жаја6.000.000
Мајки (Како бебе)Банана ФилмМилчо Манчевски55.800.000
Жената која ги избриша своите солзи (Пазар)Сестри и брат МитевскиТеона Стругар Митевска31.000.000

 

КРАТКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Вишновата градинаМолика филмГоце Димовски900.000
Љубовта на БилбордотПегазИгор Соколовски900.000
Магдалена (Брачен Помошник)ЕнохАндреј Цветановски900.000
ЕпизодистКвазар филм ДооИгор Алексов900.000
Бардо (Балон)Авеа ФилмМарија Апчевска900.000
Г-ѓа Рубин (Г-ѓаЕрме)Авард филм и видеоКостадин Анастасов900.000
ОбразАрка МедиаСтефан Сидовски900.000
KафеанаЛина-Р пресДиелза Мифтари900.000
Синот (Синот на сатаната)Круг ПродукцијаМарко Ѓоковиќ900.000
Mитот на СараКТ Филм и медиаСаша Станишиќ900.000

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

 НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Си барам невестаАвард Филм и видеоМарија Џиџева2.000.000
Луѓе без земјаЊу Момент видео хаусМарко Ѓоковиќ3.000.000
Херојот од урнатинитеАРС Медиа клубМерита Чочоли1.300.000
Изгубени трагиАгора ПродукцијаСефедин Нуредини3.000.000
ГорчинаАрнел ПродукцијаСенад Абдули1.000.000
Мојот Американски АџилакФилм за насПавлина Проевска610.000

АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Game overMosion UniverseНикола Танчевски2.200.000

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Соба со пијаноСкопје Филм СтудиоИгор Иванов30.000.000
Децата на зимското сонцеХоризонт ФилмАнтонио Митрикески30.000.000
ВраќањеДарданиа ФилмКастриот Абдили12.000.000
Бучно АКА ФилмАнета Лешникова12.000.00
Мал Бог на ЉубовтаКавал ФилмЖељко Сошиќ3.000.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Девојчето со кибритчињатаКвазар ПродукцијаФилип Матевски900.000
ЖарчеНаше МалоТомислав Алексов900.000

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
СеништаЊу луксСкендер Рауфи600.000
Алхемија на звукотНаше МаалоСузана Диневски600.000
Macedonia mon amourЕФА ПродукцијаИнго Лангер2.000.000
ДесидентЛавиринт ПродукцијаПетар Џуровски2.000.000

АНИМИРАНИ ФИЛМОВИ

[table “113” could not be loaded /]

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

[table “114” could not be loaded /]

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

[table “115” could not be loaded /]

ДОКУМЕНТАРНИ

[table “116” could not be loaded /]

АНИМИРАНИ

[table “117” could not be loaded /]

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

[table “118” could not be loaded /]

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Недовршена приказнаКавал филмНаум Михајловски2.450.000
РадостФабрикаАлександар Русјаков1.850.000
ЕденСтудентскиВардан Тозија770.000

ДОКУМЕНТАРНИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
ШнајдеркиДрим факториБилјана Гарванлиева2.100.000
Отворени гробовиМагна култДраги Савевски2.700.000
ЧедоМагично окоАљоша Симјановски2.700.000
КадареЕлвен ФилмАлберт Дило2.700.000
Шарски зрациАРБ ФилмАрбен Тачи5.600.000

АНИМИРАНИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Внатре (Осаменост)Студентски филмИван Ивановски200.000

МАНИФЕСТАЦИИ, ФЕСТИВАЛИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ ВО СТРАНСТВО

Име на фестивалИзнос (МКД)
Астер фест – Струмица900.000
Фестивал на Ромски Филм600.000
Браќа Манаки Битола1.200.000
Cinema Dance1.800.000
Презентации на Светски фестивали5.600.000

АНЕКС ПРОГРАМА ЗА ФИЛМСКА ДЕЈНОСТ 2008

ДОЛГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Созерцание (Јосифовиот Пат)Кавал ФилмИво Трајков7.300.000
Некои други приказни - ЗаменаСкопје Филм СтудиоМарија Џиџева (и други автори)6.000.000
Скопје Ремикс (Д- Скопје)Ново Македонско ВидеоОмнибус-повеќе автори21.500.000

КРАТКОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Човекот што не сакаше да умре3XГоце Цветановски2.450.000
MаратонистЛина-Р пресРоберт Бачај2.450.000

ДОКУМЕНТАРНИ

НасловПродукцијаРежијаИзнос (МКД)
Далеку од домаБлу ТангЧедо Поповски2.150.000