Новости

Светската премиера на „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска ги возбуди критиката и публиката во Берлин, историско внимание кон македонската кинематографија

2019-02-15T13:48:55+00:00

Неколку дена по премиерата во Берлин на филмот „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на режисерката Теона Стругар-Митевска, не стивнуваат реакциите на критиката, а филмот има висок рејтинг со кој се сместува [...]

Светската премиера на „Господ постои, нејзиното име е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска ги возбуди критиката и публиката во Берлин, историско внимание кон македонската кинематографија2019-02-15T13:48:55+00:00

Доделени наградите на учесниците на програмата „Shooting Stars“

2019-02-11T20:34:32+00:00

Вечерва (11ти февруари) во Берлин се одржа свечената церемонија на доделување награди на 22 издание на програмата „Shooting Stars“ под покровителство на меѓународната организација European Film Promotion (EFP). На свечената церемонија, која [...]

Доделени наградите на учесниците на програмата „Shooting Stars“2019-02-11T20:34:32+00:00

Берлин: Конструктивни средби со првите луѓе на „Еуроимаж“ и „Европскиот филмски маркет“ – се зголемува интересот за македонската кинематографија

2019-02-11T09:14:26+00:00

Берлин: Конструктивни средби со првите луѓе на „Еуроимаж“ и „Европскиот филмски маркет“ - се зголемува интересот за македонската кинематографија Во Музејот Мартин Гропиус Бау кој веќе десет години за време на одржувањето [...]

Берлин: Конструктивни средби со првите луѓе на „Еуроимаж“ и „Европскиот филмски маркет“ – се зголемува интересот за македонската кинематографија2019-02-11T09:14:26+00:00

Берлински филмски фестивал: Македонскиот филм ги отвара европските врати, копродукциите и актулените теми се приритет пред европските фондови

2019-02-10T15:45:36+00:00

На денешниот состанок со Харалд Третенбрејн и Луциа Рикалдо, раководители со европската канцеларија на „МЕДИА Креативна Европа“ со македонскиот министер за култура Асаф Адеми и директорот на Агенцијата за филм Горјан Тозија [...]

Берлински филмски фестивал: Македонскиот филм ги отвара европските врати, копродукциите и актулените теми се приритет пред европските фондови2019-02-10T15:45:36+00:00

Историски успех за македонскиот филм и Македонија

2019-02-04T11:15:22+00:00

Историски успех за македонскиот филм и Македонија, многу сме горди што после многу години повторно нè запишавте на светската филмска мапа. Честитки до филмската екипа на филмот „Медена земја“!

Историски успех за македонскиот филм и Македонија2019-02-04T11:15:22+00:00

Резултати од одобрени проекти финансирани од страна на Агенција за филм

2019-02-01T13:58:37+00:00

Управниот одбор на Агенција за филм на Република Македонија врз основа на член 21 став (1) алинеја 2, а во врска со член 30 став (2) од Законот за филмската дејност („Службен весник на [...]

Резултати од одобрени проекти финансирани од страна на Агенција за филм2019-02-01T13:58:37+00:00

Одлични реакции за македонскиот документарец „Медена земја“ (Honeyland) по премиерата на филмскиот фестивал „Санденс“

2019-01-31T11:07:29+00:00

Со овации, воодушевување и долг аплауз, срдечно реагираше публиката по премиерата на македонскиот документарен филм „Медена земја“ („Honeyland“) што се одржа на 28 јануари (понеделник) во Јута, САД, во рамки на филмскиот фестивал [...]

Одлични реакции за македонскиот документарец „Медена земја“ (Honeyland) по премиерата на филмскиот фестивал „Санденс“2019-01-31T11:07:29+00:00

Отворен е конкурсот за производство на долгометражен и краткометражен, игран, документарен и анимиран филм за 2019

2019-01-31T11:07:41+00:00

Врз основа на член 25 став 1 од законот за филмската дејност („сл. весник на рм“’ бр.82/13, 18/14, 44/14, 129/15, 152/15, 39/16 и 11/18), Агенцијата за филм на Република Македонија објавува Конкурс за финансирање [...]

Отворен е конкурсот за производство на долгометражен и краткометражен, игран, документарен и анимиран филм за 20192019-01-31T11:07:41+00:00

Македонија со „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска во главна конкуренција на Берлински филмски фестивал

2019-01-31T11:10:13+00:00

Агенцијата за филм на Република Македонија и Сестри и Брат Митевски со особено задоволство и голема чест објавуваат дека Македонија за прв пат во историјата на Македонската кинематографија ќе земе учество во главната [...]

Македонија со „Господ постои, името ѝ е Петрунија“ на Теона Стругар Митевска во главна конкуренција на Берлински филмски фестивал2019-01-31T11:10:13+00:00

“Кружно патување на монахот” на фестивал во “Кустендорф”

2019-01-31T11:13:46+00:00

Aнимираниот филм "Кружно патување на монахот" во режија на Жарко Иванов е во официјалната селекција на филмскиот фестивал "Кустендорф". Ова е 12то издание на фестивалот чиј директор и селектор е Емир Кустурица. Од [...]

“Кружно патување на монахот” на фестивал во “Кустендорф”2019-01-31T11:13:46+00:00