How Do You Define Arrogance!?

 

Режисер:  Небојша Илиевски

Продуцент:   Александра Илоска, Небојша Илиевски

Монтажа:  Бошко Столиќ, Ратомир Цениќ

Сценарио:  Небојша Илиевски

Директор на Фотографија:   Томислав Георгиев

Музика:   Дејан Спасовиќ

Кратка содржина:
Професионална небрежност, инфантилна тврдоглавост и вродени, ноншалантност и снаодливост, од страна на аспирантите кон Европската Унија. Од друга страна, „ригидност и неподнослива рутина и поза“ на „Богранизмот* на масивната европската администрација“. Филмот слика два света, далечни и речиси недопирливи. Светот на корисниците на европската финансиска помош – „Голготата“, како што се изразуваат, низ која поминуваат менаџирајќи ги проектите согласно европските стандарди, и светот на официјалните лица на ЕУ кои ги менаџираат корисниците следејќи ги деталните но бескрајно стерилни европски процедури, развивани за да ги зачуваат европските вредности. Низ низа комични ситуации од секојдневието на корисниците, „креативните, често невини заобиколници“ кои се квалификуваат како „измама“ според стандардите на ЕУ, и правила комуницирани од позиција на супериорност и моќ, но и предизвикот на балансот помеѓу „лошите навики“ и нормите, ја проблематизираат перцепцијата на вредностите на модерниот, европски свет. Која форма на ароганција повеќе може да им наштети на Европските и човечки вредности?


Продуцентски куќи:

Холистик Дооел

ул. Љуба Ивановиќ 7А

(пратки на: Руди Чајавец 10/8, 1000 Скопје) Mакедонија

+38975 234 011

+389 2 2466 471

nilijevski@gmail.com

aleksandra@holistik.mk

nebojsa@holistik.mk

www.holistik.mk

2019-03-28T15:33:56+00:00