ПЛАТИ И ЖЕНИ

Оригинален формат: HD
Година на објавување:  2009
Времетраење:  76 мин.

Режисер:  Атанас Георгиев
Продуцент:  Синиша Јуричиќ
Извршен Продуцент:  Ралф Визер, Атанас Георгиев
Монтажа:  Владимир Гојун
Сценарио: Алчевски Марјан
Директор на Фотографија:  Димо Попов
Музика:  Фолтин
Главни Улоги:  Атанас Георгиев

КРАТКА СОДРЖИНА:
Марко и Атанас се двајца другари чии што животи би биле скоро идеални доколку немаат проблем со нивните лични документи. Имаат потреба од Европски пасоши и за да ги добијат спремни се да направат се па дури и да купат жена. Храбро и со 7.000 евра тргнуваат на пат да ја пронајдат жената од своите сништа, онаа која ќе им овозможи добивање на статус азилант и од која подоцна ќе можат да се разведат. Одисејата која ја поминуваат низ Виенскиот имигрантски пеколен живот за да ја добијат т.н. Зелена карта ја дава вистинската слика за се она што треба да се направи за да се прескокнат границите на утврдената Европа.

НАГРАДИ:

 • Специјално признание од жири – МakeDox, Македонија, 2010
 • Фестивал на македонски филм, Торонто, Канада, 2009
 • 3то место награда од публика – Филмски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина, 2009
 • Награда Regards Neufs/Нови погледи) – Филмски фестивал Visions du Reel, Швајцарија, 2009
 • Награда од публика и специјално признание од жири – Филмски фестивал Либурнија, 2009
 • Специјално признание од жири – Фестивал Zagreb Dox, Хрватска, 2009
 • Специјална награда од жири и награда Andriy Matrosov – Меѓународен филмски фестивал Human Rights, Киев, 2010

ФЕСТИВАЛИ:

 • Macedonian Film Festival, Мелбурн, Австралија, 2010
 • Kansas International Film Festival, САД, 2010
 • Balkan Trafik Film Festival, Белгија, 2010
 • Cleveland International Film Festival, САД, 2010
 • Hot Docs, Canadian International Documentary Festival, Торонто, 2009
 • DOK Leipzig, Internationales Leipziger Festival für Dokumentar– und Animationsfilm, Германија, 2009
 • Mumbai Film Festival, Mumbai Academy of Moving Arts, Индија, 2009
 • Golden Apricot / Yerevan International Film Festival, 2009
 • 4 Screens European Festival, Париз, Франција, 2009
 • International Bursa Silk Road Film Festival, Турција, 2009
 • Diagonale, Festival of Austrian Film, Грац, Австрија, 2009
 • Filmhuis Den Haag, Холандија, 2009
 • International Documentary Film Festival “Flahertiana” Perm, Русија, 2009
 • International Women Film Festival, New Delhi, Индија, 2009
 • Kasseler Dokumentarfilm- und videofest, Германија, 2009
 • Prizren Dokufest, International Doumentary&Short Film Festival, Косово, 2009
 • This Human World, International Human Rights Film Festival, Австрија, 2009
 • Independent Film and Visual Art Festival, 4 Tuned Cities, Приштина, Амстердам, Скопје, Сараево, 2009
 • Film Festival Free Zone, Белград, Србија, 2009
 • European Film Festival, Букурешт, Романија, 2009
 • European Festival, Париз, Франција, 2009
ОФИЦИЈАЛНА ВЕБ СТРАНИЦА:
ПРОДУЦЕНТСКИ КУЌИ:
Трис Филмс
Владимир Комаров
32-2/1 1000 Скопје, Р.Македонија
kornelija.ristevska@gmail.com
Nukleus u. Dalmatinska
8 Zagreb,Croatia
www.nucleus-film.hr
sinisha@nucleus-film.hr
Mischief Films Goethegasse
1 Vienna, Austria
www.mischief-films.com
www.cashandmarry.com